Aktiviteter

I Sønderjylland finder du et bredt udvalg af spændende og lærerige aktiviteter, hvor klassens faglige og sociale fællesskab prioriteres. Lejrskoler kan danne rammen for både venskaber og læring for livet.

Sønderjylland bugner med nogle af Danmarks bedst bevarede historiske monumenter. I kan blandt andet lytte til historiens vingesus i Vadehavets bunkere fra 2. Verdenskrig eller på Dybbøl Mølle, hvor dygtige guider står klar til at tage jer igennem den skelsættende tid i Danmarkshistorien, hvor danskerne i Sønderjylland ikke måtte være danske som hidtil (det kom det meget berømte Sønderjyske Kaffebord ud af).

I Sønderjylland kan I boltre jer i noget af landets vildeste natur. Nationalpark Vadehavet ligger for jeres fødder, klar til at I kan fylde både hoveder og maver med godter direkte fra havet. Har I måske nogensinde haft fornøjelsen af en Vadehavshotdog eller hvad med at plukke østers direkte fra vadehavet? Nu har i chancen. I kan også prøve de spændende aktiviteter indenfor naturvidenskab i Universe Science Park.

Læs om alle aktiviteterne nedenfor og se deres placering på kortet. 

slottet

SØnderborg slot

Sønderborg Slot er med sin storslåede beliggenhed ved indsejlingen til Sønderborg et nationalt dansk ikon. Slottet rummer næsten 800 års dramatisk historie om Sønderjylland og Slesvig og her finder du løbende nye og lærerige udstillinger. Museum Sønderjylland tilbyder spændende undervisningstilbud målrettet alle skoletrin. 

3D print - 4.-6. kl (1) (1)

Universe Science park

Oplev en fantastisk spændende og lærerig skoledag i Universe Science Park. Med et originalt undervisningsforløb tilpasset jeres klassetrin, kan i bl.a. bygge raketter eller udforske robotteknologiens verden. I kan også gå på opdagelse i parken, køre segway eller prøve en af de mange VR oplevelser. Gå ikke glip af universets mest finurlige skoledag.

Træklatring

High Park Sønderjylland

En dag med klatring er lige med en god fælles oplevelse, smil på læben og udfordringer til dig og dine skolekammerater. I parken finder du 4 trætopbaner af forskellig sværhedsgrader. Prøv svævebanen på tværs af slugten, der tager dig 20 meter op og garanterer kildren i maven. Ved siden af parken ligger det populære Pandekagehus. 

En spændende oplevelse

Historiecenter Dybbøl banke & Dybbøl Mølle

Historiecenter Dybbøl Banke er et af de udvalgte nationale besøgssteder, der indgår i regeringens nye satsning: Kend dit land – Danmarks børn skal se kultur, natur og historie. Træd tilbage i tiden og opdag museet og Dybbøl Mølle på egen hånd eller book et undervisningsforløb til et brag af en historietime og få samtidig rabat på entréen.

Læs mere om de forskellige  undervisningsforløb her

Skovlyst Naturskole

Skovlyst Naturskole

Skovlyst Naturskole ligger i naturskønne omgivelser i Årup skov ved Aabenraa. 

Skoven har dybe kløfter med rindende bække, smukke udsigtspunkter og et rigt dyre- og planteliv. Naturskolen består af to smukke stråtækte bygninger og en stor lejrplads med tippier, bålområder, totempæl og meget mere.

Kom helt tæt på naturen i Skovlyst Naturskole.

Marts 9

Frøslevlejrens museum

Gå på opdagelse i de 3 udstillinger i en af Europas bedst bevarede fangelejre – Frøslevlejren. Frøslevlejrens Museum belyser hovedsageligt den tidsperiode, hvor lejren fungerede som fangelejr for det tyske sikkerhedspolitis fanger i Danmark mellem 1944-1945. Få en mindeværdig oplevelse, hvor i endda kan leve jer helt ind i historien med det nye escape room.

Skab jeres egen oplevelse, eller book en guidet tur.

Street_Dome,_Haderslev k (Wikimedia)

StreetDome

StreetDome er Sønderjyllands fedeste skateboardpark, hvor alle kan komme og boltre sig på henholdsvis skateboards, rulleskøjter, BMX cykler og på klatrevæg. Både indendørs og udendørs kan I dyrke parkour, klatring og bouldering. I skal blot medbringe det udstyr, I har brug for, så ligger parken åben for jer, klar til nogle aktive timer.

Hold øje med åbningstiderne på hjemmesiden.

Sønderjysk Skolemuseum (wikimedia) k

Sønderjysk skolemuseum

Få et værdifuldt indblik i, hvordan en helt normal skolegang foregik på oldemors tid.

Her kan I booke undervisning, så I får den helt autentiske oplevelse, ledt an af en af museets dygtige undervisere.

Slut af med at gå på opdagelse i kiosken, der byder på både “rustne søm”, marmorkugler, hinkesten, sjippetove m.m.

Museum Oldemorstoft (wikimedia) k

Museum Oldemorstoft

Museum Oldemorstoft er et egns- og grænsemuseum beliggende i Padborg. Museet er et besøg værd, da I her kan komme helt tæt på fortællingen om grænsebevogtningen og toldopkrævningen gennem tiden, da det fandt sted lige her, hvor museet er i dag.

Gråsten Slot (Wikimedia) k

Gråsten Slot & Slotshave

Sæt sanserne i spil i den frodige Kongelige Køkkenhave ved Graasten slot, og nyd roen ved den smukke slotssø. Haven forsyner kongefamilien med frugt og grønt og bær og eksotiske indslag såsom vietnamesisk mynte og citrustræer. Bliv klogere forskellige planter, og nyd derefter en forfriskning i caféen.

Fotocredit Deutsches Museum Nordschleswig (3) k

Deutsches Museum Nordschleswig

Ingen andre steder end i Sønderjylland finder man sådan en spændende historie om det danske og tyske mindretal, som her i grænseregionen. Museet danner ramme om fortællingen om det tyske mindretals historie, identitet og kultur i Danmark. Her stilles skarpt på, hvordan det føles at leve som det tyske mindretal i Danmark, og hvordan kan man bevare sin kultur.

VIRB Picture

Tørning Mølle

Området omkring Tørning Mølle er fuldt af kultur og byder på mange spændende oplevelser. Her kan I opleve en mur-rest fra 1330, Møllebygningen fra 1908 og Vojens’ ældste hus, som stammer fra år 1700. Medbring en god madpakke og nyd en frokost i de historiske omgivelser.

Bueskydning (fra PXHere - må anvendes) k

Pamhule 3D bueskydning

Hos Pamhule 3D bueskydning kan I udfordre hinanden i bueskydningens kunst. Det kræver præcision, koncentration og evnen til at koordinere. I kan skyde efter skovens dyr der som 3D effekt ligner dem til forveksling. Banen ligger op ad den smukke Pamhule Statsskov tæt på Haderslev. 

Der er garanteret sjove og udfordrende timer her i et natursmukt område.

Kommandørgården_på_Rømø_2 wiki commons Arne Müseler k

kommandørgården

Kommandørgården er et udstillet hjem fra 1700-tallet og er en del af Nationalmuseet. Rejs tilbage i tiden og den gennemgribende tidstypiske indretning, komplet med detaljeret malerhåndværk og med tidstypiske hollandske fliser. Huset har også et skelet fra en kæmpe kaskelothval i laden.

I samme område finder du også Danmarks mindste skole.

kitesydlogo 2 k

KiteSyd

Hos KiteSyd på Sønderstrand på Rømø kan I give den gas og få vind i håret og prøve at suse over Nordeuropas største sandstrand. Her udbydes flere slags aktiviteter på stranden til grupper, heriblandt blokarts, Kite Buggy’s og Kitewings. 

Instruktørerne står klar til at give alle en god intro, inden I flyver over sandet. Alle er velkomne uanset niveau.

Schackenborg_slot (wikimedia) k

Schackenborg Slot

Nyd en rundvisning på Schackenborg Slot, hvor I kan få indsigt i slottets 11 generationer af Schack, der har efterladt murene mættet med historier – glæd jer særligt til at høre om Sølvarmen og Den onde Grevinde. I kan også høre om Schackenborgs rolle i Svenskerkrigen og om Lensgreve Otto Schacks tale ved genforeningsfejring.

Rundvisningen bookes på hjemmesiden.

Fugleliv_i_Nationalpark_Vadehavet_-_panoramio (kræver ikke licens - Wikimedia)

NATIONALPARK VADEHAVET​

Vadehavet er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste på baggrund af dets store naturmæssige mangfoldighed, og er et oplagt sted at besøge, når en lejrskole er på ophold i Sønderjylland. Tag på vandretur, på Østerssafari eller oplev det unikke sort sol-fænomen, når stærene samles for at flyve sydpå.

Se Nationalpark Vadehavets brochure om lejrskole i Vadehavet her.

Oplev Vadehavet på egen hånd eller book en guidet tur hos eksempelvis Sort Safari.

Gendarmstien (Wikimedia) k

GENDARMSTIEN

Vandrestien er kendt som Europas første kvalitets-vandrerute. Den er desuden af vigtig historisk betydning, da den tidligere blev betrådt af grænsegendarmerne, der gik faste ruter langs de stejle skrænter, for at holde øje med smuglere. Hele ruten er på 84 km og løber fra Padborg-Skovby. Ruten kan opdeles i etaper, der tager jer forbi smukke strande, skove, fyrtårne og historiske seværdigheder som Dybbøl Banke og Sønderborg Slot. 

Marsk Camp (wikimedia) k

Marsk Camp

Bjarke Ingels Groups 25 meter høje dobbeltspiralformede tårn står og troner over Tøndermarsken og er en unik arkitektonisk perle. Gå de 146 trin op på udsigtsplatformen og nyd områdets bedste udsigt. Her kan I danne jer det bedste indtryk af marsken og Danmarks største nationalpark, Vadehavet, da man på en solskinsrig dag, kan se helt til Ribe, Sild og Rømø. Derudover finder man på Marsk Camp en autocamperplads, minigolfbane, is café samt restaurant. 

MS byvandring

Museum Sønderjylland

Museum Sønderjylland byder på interaktive museumsoplevelser i hele destinationen. I kan vælge en mad-fokuseret sanselig byvandring gennem Haderslev, en helt klassisk (men fantastisk) malerisamling på Sønderborg Slot eller en jagt på fortidsfossiler i Gram Lergrav. 

Tøndermarsken (Wikimedia) k

Tøndermarskens Naturskole

Midt i Nationalpark Vadehavet og i den smukke Tøndermarsk, formidles et af Danmarks mest spændende naturområder, med en overdådig rigdom af dyreliv og spændende spisekamre.

 Naturskolens naturvejledere står parate til at tage jer med på en spændende tur ud i marsken og Vadehavet.

Sønderskoven Sønderborg 3_©Michael Fiukowski and Sarah Moritz-medium k

©Michael Fiukowski og Sarah Moritz

Sønderskov

Lige syd for Sønderborg by ligger Sønderskov. Skoven er et dejligt grønt indslag i alle lejrskole-hverdage. Her kan I vandre gennem et stykke skov fra 1700-tallet, opleve det rige fugleliv i vådområdet Fredsmaj og nyde havudsigten fra de stejle klinter. 

Læs Miljø- og Fødevareministeriets guide til skoven her.

Gram Slot (Wikipedia) k

Det Sønderjyske Kaffebord

Mange personer forbinder nok Sønderjylland med det store Sønderjyske Kaffebord. Et must at opleve for alle, der har en sød tand – og historisk interesse. Der afholdes jævnligt Sønderjysk Kaffebord på f.eks. Gram SlotDen Gamle KroHohenwarte og Als Kloster.

Knivsbjerg (Wikimedia) k

Knivsbjerg

Det 97 meter høje bakkedrag er et vigtigt symbol i den dansk/tyske historie. Som led i den nationale kamp købte “Den tyske forening for det nordlige Slesvig” bakkedraget i 1893, og stedet blev samlingspunkt for det tyske mindretal. Besøg mindemuren på bakkens top.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trøjborg Slotsruin

Besøg ruinerne af den smukke gamle borg, der blev opført i 1300-tallet. Lad jer betage af de velbevarede ruiner, mens I forestiller jer hverdagen, da stedet tilhørte Dronning Magrethe den første. De omkringliggende grønne områder er oplagte til et aktivt spil Skovstratego.

Toennisgaard-lejrskoler_4__FocusFillWzUwOCwyODgsInkiLDBd

NATURCENTER TØNNISGÅRD​

Hos Tønnisgaard får i god vejledning og inspiration til et spændende lejrskoleprogram der er tilrettelagt efter jeres ønsker og behov. Det kunne f.eks. være en bunkertur, ravslibning eller en spændende tur ud på Vadehavet – Danmarks største nationalpark.