Turforslag

Her på siden kan du derfor se turforslag, der er  sammensat, så de både indeholder spændende faglige oplevelser og sjove fællesaktiviteter. Turforslagene er sammensat af Sønderjyllands mest interessante, mest spændende og sjoveste oplevelser, og de er sammensat i dage så I kan være sikre på, at nå alt det bedste, Sønderjylland har at byde på. Hvad enten I har et historisk, aktivt eller naturfagligt fokus, har Sønderjylland noget for enhver smag. 

Det er vigtigt, at et lejrskoleophold indeholder både faglige aktiviteter, som giver eleverne mulighed for at få fagene ind under neglene, og sociale oplevelser, som får klassen rystet godt sammen.

Turforslagene er sat sammen, så aktiviteterne ligger geografisk i nærheden af hinanden, så I let kan sammensætte jeres ophold. Ved hvert turforslag foreslås også et overnatningssted i nærheden.

Se turforslagene nedenfor.

Eksempler på turforslag

Dybbøl Mølle


sønderborg: Få årets historietime på historiecenter dybbøl banke og nyd den sønderjyske natur i sønderskov

Formiddag

Sønderjylland rummer så mange ikoniske seværdigheder, der minder os om vigtige krige og om tider i Danmarkshistorien, hvor diskussionen om danskhed blev født. Et af disse vigtige symboler, er Dybbøl Mølle, som er et helt centralt ikon for krigen mod preusserne i 1864. En dag i historiens tegn sparkes godt i gang med et besøg på Dybbøl Mølle og Historiecenter Dybbøl Banke

Historiecenter Dybbøl Banke inviterer ind til et brag af en historietime, hvor I får Danmarkshistorien ind under neglene. I kan nyde centret på egen hånd eller booke et af centrets spændende undervisningsforløb, hvor centrets dygtige historieformidlere får historien til at stå spillevende foran jer. Her engageres både elever og lærere i et undervisningsforløb, der føles som en rejse tilbage i tiden. Der er flere undervisningsforløb at vælge mellem:

 

Ved fronten: 2 timers varighed

I krig på Dybbøl: 3,5 timers varighed

 

Begge forløb kan opleves både formiddag og eftermiddag, og bookes via mail.

Læs mere om forløbene her.

 Eftermiddag

Efter at have nydt en kulturel formiddag er det på tide at komme ud og få frisk luft i ansigterne og energi i benene. Tag en lokal bus ud til Sønderskov, hvor I kan cykle eller vandre i det charmerende landskab. Afhængigt af årstiden, kan I endda være heldige at sanke gode sager med hjem til aftensmaden.

Hvis turen tages til fods, kan det anbefales at vandre til højdepunktet Vonsklint. Her spejler bøgen sin top i bølgen blå, og udsigten er majestætisk. Har I cykel med, kan I udforske en lidt større bid af skoven. Find inspiration her.

Miljø- og Fødevareministeriets folder om skoven.

Fugleliv_i_Nationalpark_Vadehavet_-_panoramio (kræver ikke licens - Wikimedia)

Rømø: På opdagelse i Nationalpark Vadehavet

Formiddag

Inden afgang til Rømø, kan I tage forbi Marsk Camp. Her finder I blandt andet det berømte Marsk Tower, som er designet af Bjarke Ingels Group. Gå de 146 trin op til udkigsplatformen og nyd den spektakulære udsigt over marsken. På en solskinsrig dag kan man se helt til Ribe, Sild og Rømø, mens man står der, hævet 36 meter over vandoverfladen. Der findes også minigolfbane og lækker is i Marsk Camp.

Tag derefter til Rømø og brug formiddagen på et spændende undervisningsforløb med en naturvejleder fra Naturcenter Tønnisgaard. Glæd jer til en oplevelsestur, hvor I får indgående forståelse for, hvorfor Vadehavet er blevet udnævnt til UNESCO Naturverdensarv. I kan både se, lugte, smage og føle Vadehavet, gennem aktiviteter såsom en gåtur på havbunden, sanketure af Vadehavets urter og workshops i rav-slibning. Lad Vadehavet stå for frokosten og nyd nogle lækre Vadehavshotdogs, inden turen fortsættes.

Alle aktiviteterne kan sammensættes til et skræddersyet program, og der er aktiviteter til enhver sæson.

Eftermiddag

Eftermiddagen kan bruges på forsat at udforske Vadehavet på egen hånd. Besøg Nationalpark Vadehavets hjemmeside for inspiration. Her findes inspiration til aktiviteter og link til sjove undervisningsopgaver, der passer til alle klassetrin i folkeskolen.  

I kan også besøge Kommandørgården, som er en del af Nationalmuseet. Her er det muligt at opleve et hjem fra 1700-tallets Rømø, komplet med detaljeret malerhåndværk og med tidstypiske hollandske fliser. Og så har de et skelet fra en kæmpe kaskelothval i laden, som strandede på Rømø i 1996. Skelettet giver et godt indblik i, hvilke store naturkræfter – og dyr datidens sømænd kæmpede med i det nordlige ishav.

Anbefalede overnatningssteder i nærheden

3D print - 4.-6. kl (1) (1)

sønderborg: I lære som videnskabsmænd hos Universe Science Park og mørkevandring på Sydals

Formiddag og eftermiddag

Universe Science Park er et spændende oplevelsesunivers for alle størrelser, der rummer aktiviteter og læring indenfor naturvidenskab, teknologi og iværksætteri. I Universe Science Park er der fokus på, at det skal være SJOVT at lære, og derfor tilbydes stedets gæster et hav af fordybende aktiviteter.

En skoleklasse kan både nyde parken på egen hånd eller booke et undervisningsforløb med et særligt tema. Her tilbydes mange forskellige undervisningsforløb, der levendegør videnskabens forunderlige verden. I kan for eksempel komme i lære som opfindere eller raketbyggere. Man kan let bruge en hel dag i parken – og der er så meget at opleve, at man faktisk bør sætte en hel dag af til besøget.

Undervisningsforløbende varierer i længde og kan foregå både inde og udenfor. Læs mere om de forskellige forløb her. Der er kapacitet til max 28 elever og to voksne pr forløb.

Obs: Universe Science Park holder ikke åbent hele året rundt. De har åbent fra påsken til og med efterårsferien.

 Aften

En mørkevandring på Sydals kan anbefales, hvis I trænger til at komme lidt ud i naturen efter en lang dag med indtryk. Nyd et par timer i mørket, langt væk fra skærme og gadebelysning, helt overladt til naturens lyde og lugte. I kan hente inspiration i Gorm Benzons bog om spøgelser og sagn fra dansk natur i Syd- og Sønderjylland til en spøgelseshistorie eller to om egnens mytiske væsner. Find bogen her

SONY DSC

Haderslev: Sanselig byvandring og fossiljagt i fortidshavet

Formiddag

Start en spændende dag i historiens tegn med en sanselig byvandring i Haderslev: ”med vandrestok og grydeske gennem middelalderen”. Det er Museum Sønderjylland, der står for løjerne. Museet arbejder for at sikre, at eleverne mærker Haderslevs historie gennem fodsålerne, øjnene og endda smagssansen. Turen slutter af på museet, hvor eleverne prøver kræfter med gastronomi fra det finere køkken – men også brød, grød og oste, som stod på bondens bord. I sæson hentes der grønne krydderurter i museets renæssancehave. Byvandringen har en varighed på 4 timer.

Bookes via mailformular på hjemmesiden.

 Eftermiddag

Fortsæt den sanselige historietime med et besøg til Gram Lergrav, som både er et palæontologisk museum og en lergrav, som er en åbning ned i den 10 mio. år gamle havbund. Her kan I gå på fossiljagt i Lergraven, og finde spændende fossiler fra livet i fortidshavet. Kombinér besøget i lergraven med et kig ind på museet, hvor I kan se fossile skeletter af uddøde hvaler og rester af kæmpe hajer. Det er ikke noget, man ser hver dag i Sønderjylland. Book billet til fossiljagt og museum her.

Anbefalede overnatningssteder i nærheden
 
Marts 9

Aabenraa: oplev en ægte fangelejr på Frøslevlejrens Museum og få et adrenalinkick i High Park

Formiddag

Start jeres dag med et besøg tilbage i et vigtigt, men dystert, stykke Danmarkshistorie, nemlig 2. verdenskrig, da Sønderjylland er hjem for verdens bedst bevarede fangelejr. 

I Padborg ligger Frøslevlejrens museum, som blev opført i 1944, og blev brugt af den tyske besættelsesmagt til at internere danske fanger. Den danske regering gik med til opførelsen af lejren for at undgå, at danske fanger blev deporteret til de berygtede tyske koncentrationslejre.

Siden er Frøslevlejren blevet omlagt til museum, og her kan I træde i de danske fangers fodspor og opleve, hvordan en hverdag i en dansk fangelejr så ud. De dygtige guider står klar til at fortælle jer om de mørke og spændende skæbner, der udfoldede sig i lejren. Frøslevlejren adskilte sig på mange måder fra lejre i resten af verden, blandt andet ved at lejren i nogen grad blev styret af fangerne selv.

Book en rundvisning i museet, hvor I vil blive vist rundt i en original fangebarak eller book et foredrag, hvor I kan høre om lejrens historie i ro og mag. I kan også booke en rundvisning eller guidet gåtur i minefeltet ved pigtråden og høre om modige fangers blodige flugtforsøg. I kan endda selv prøve at være en flygtende fange i deres nye Escape Room, som kan bookes her. Museet er lukket i december og januar.

Se mere om deres tilbud til skolegrupper her.

 

 Eftermiddag

Slut dagen med en adrenalinsparkende eftermiddag i klatreparken Genner Hoel High Park. Her kan I i løbet af tre timer klatre rundt i trækronerne og udfordre jer selv og hinanden på sjove opgaver i 20 meters højde. Her kan I ikke bare få styrket jeres kroppe, men ligeledes klassens fællesskab, mens I skal øve jer i samarbejde. Parken har åbent mellem påske og efterårsferien, men Genner Hoel High Park åbner gerne parken for jer, hvis jeres besøg ligger udenfor sæson. Book via telefon eller mail.

Anbefalede overnatningssteder i nærheden
 
Sønderborg fra luften_062 k

Sønderborg: en undersøgelse af danskhed på Sønderborg Slot og Deutsches Museum Nordschleswig

Formiddag

Det er ikke alle slotte, der rummer høje spir og prinsesser i tårn. Sønderborg Slot er bygget i røde mursten og ser ikke ud som et traditionelt slot men på et lejrskoleophold, er det bestemt et besøg værd. Slottet er en del af Museum Sønderjylland og rummer kulturhistoriske værker, hvor I kan blive klogere på Sønderjyllands dramatiske historie helt tilbage fra oldtiden.

Den seneste store permanente udstilling åbnede sidste år og handler om Sønderjylland i de seneste 100 år – fra genforeningen med det øvrige Danmark i 1920 og frem til i dag. Det er museets hidtil mest ambitiøse udstilling, og den fylder hele fem rum, hvor I bliver ført gennem den dramatiske grænselandshistorie. Undervejs kan I høre om Sønderjyllands rolle under Anden Verdenskrig, den dansk-tyske grænse, smugling og meget mere.

 Eftermiddag

Herefter, går I et kvarter gennem Sønderborg, hvor I møder dagens næste spændende indslag: Deutsches Museum Nordschleswig.
Dette museum er noget helt særligt, da det stiller skarpt på det tyske mindretal, der bor og har boet i Danmark. Museet giver et vigtigt indblik i det tyske mindretals historie, kultur og identitet. Her kan også bookes rundvisninger, så I kan komme helt ind i historien.
 
Et besøg her, lægger op til vigtige samtaler om nationalitet og identitet. Hvornår er man dansk? Hvordan kan man bevare sin anden kultur, mens man bor i Danmark? Kulturel identitet er et evigt aktuelt emne, som altid fortjener nye perspektiver.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tønder: Tøndermarsken og sønderjysk slots-crawl

Formiddag

Start dagen med at udforske Danmarks største marskområde: Tøndermarsken. Her finder I et helt særligt levende landskab, der formes af menneskers liv med og mod vandet. Området rummer et rigt dyreliv, heriblandt et enestående fugleliv. I kan opleve marsken ved at gå en del af vandreruten Marskstien eller ved at booke en guidet tur ud på vaden, nærmere bestemt Vidåslusen, hvor I kan få en spændende indføring i naturen og livet i Vadehavet. Der er flere dygtige udbydere, der glæder sig til at vise jer deres unikke område: både Tøndermarskens Naturskole og Sort Safari har dygtige naturvejledere, der glæder sig til at undervise jer i marsk, diger, dyreliv, stormflod og meget mere.

 Eftermiddag

Eftermiddagen bruges i mere royale omgivelser, nemlig med en mindre ’slots-crawl’. Turen starter med et besøg ved Trøjborg Slotsruin, som er ruinerne fra en borg, der blev opført i 1300-tallet. Lad jer betage af de velbevarede slotsmure og udnyt muligheden for at finde på en hjemmelavet spøgelseshistorie om de spøgelser, der uden tvivl huserer i ruinen.

Herefter kan I nyde en rundvisning på Schackenborg Slot, hvor I kan få indsigt i slottets 11 generationer af Schack, der har efterladt murene mættede med historier. Glæd jer særligt til at høre om Sølvarmen og Den onde Grevinde. Rundvisningen bookes på hjemmesiden.

Schackenborg Slot ligger før den idylliske Slotsgade i Møgeltønder, som er oplagt til en gåtur før eller efter et besøg på slottet.

Anbefalede overnatningssteder i nærheden